Interview
Fotocredit: Roland J. Reinders

Tijl Beckand: ‘Pittig psychologisch spel’

Wie is de Mol? is afgelopen, maar de fans kunnen naadloos door met het gloednieuwe De verraders. Een vergelijkbaar programma, al zijn er genoeg verschillen. Presentator Tijl Beckand neemt ze door.

De opzet

“We beginnen met achttien bekende Nederlanders die met gesloten ogen in een grote kring zitten. Drie van hen tik ik op de schouder: zij zijn de verraders. Ze moeten onder de radar zien te blijven voor de andere kandidaten, maar mogen elke aflevering ook een van hen ‘vermoorden’. En elke keer stemt de groep iemand weg die zich verdacht gedraagt. Zeker in het begin is het een grote chaos met zo veel kandidaten, want iedereen probeert zijn onschuld te bewijzen. Een paar kandidaten zeiden dat ze dit het zwaarste spel ooit vonden, terwijl ze ook aan Wie is de Mol? of Expeditie Robinson hebben meegedaan. Er zijn maar een of twee mensen die niet hebben gehuild.”

De verraders

“Niet alleen de drie verraders weten van elkaar wie ze zijn, de kijkers ook. Je kijkt naar de binnenkant van een uurwerk en ziet hoe al die radertjes draaien. Mega-interessant! De verraders vertellen de kijker ook hoe ze te werk gaan. Ze maken kandidaten extra verdacht, maar mogen ook elkaar zwartmaken zodra ze merken dat hun collegaverrader wordt weggestemd. Zo maak je jezelf minder verdacht.”

De pot

“Maximaal 50 kilo aan zilverstaven valt er te winnen met de groepsopdrachten. Verraders zullen nooit een opdracht saboteren, want ook zij maken kans op de pot. Of ze alle drie vroegtijdig worden ontmaskerd of niet, het spel gaat altijd door en blijft spannend. In de finale moeten twee finalisten in een psychologisch spel beslissen of ze de uiteindelijke pot zullen delen, voor zichzelf houden of dat die naar de derde finalist gaat. Iedereen kan elkaar hier nog een oor aannaaien”.

Het hele interview leest u in Mikro Gids 11. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Dominique Hofman