Interview
Fotocredit: Elvin Boer

Liefde voor het landgoed

'Liefde voor het landgoed' volgt families die hun kasteel of buitenverblijf willen behouden voor het nageslacht. Een ervan is Landgoed Maarsbergen, in 1882 gekocht door de betovergrootvader van Aert van der Goes.

Op jullie landgoed wordt ‘Heel Holland bakt’ opgenomen. Hoe is dat?

“De opnames zijn in de tuin aan de achterkant van ons huis. Dan is er hier twaalf weken lang veel hectiek en gedoe. Dat betekent dat wij dan zelf geen lawaai mogen maken. De draaidagen zijn meestal op vrijdag en zaterdag, vaak net wanneer ik aan het klussen ben in de schuur. Dan krijg ik geregeld een telefoontje met de vraag of het wat zachter kan. Dat we dit als opnamelocatie kunnen verhuren is een mooie inkomstenbron. Daarnaast zorgt het voor extra publiciteit.”ken dat we geen volle bloedverwanten zijn, zou dat voor mij echt voelen als hoogverraad. Dat is gewoon een nachtmerrie.”

Woon je zelf nog steeds op Landgoed Maarsbergen?

“Ik ben anderhalf jaar geleden uit huis gegaan om te studeren in Delft, maar ik kom hier nog heel vaak, net als mijn broer. Uiteindelijk willen we hier allebei weer gaan wonen en onze ouders (foto) opvolgen, zodat we samen verantwoordelijk zijn voor het behoud en onderhoud van het landgoed. Wij vinden het vanuit cultuurhistorisch oogpunt belangrijk dat het behouden blijft. Tegelijk is dat ook uit eigenbelang: het kasteel is al sinds 1882 in de familie en dat willen we heel graag zo houden. Het zou mooi zijn als de volgende generatie hier ook van kan genieten.”

Hoe is het wonen in zo’n monumentaal pand?

“Ons landgoed is aangemerkt als rijksmonument. Dat betekent dat we niks mogen veranderen aan de buitenkant van het pand. Er mag dus ook geen dubbelglas in, waardoor het binnen vaak koud en tochtig is. Het is heel moeilijk warm te krijgen. Dat vond ik vroeger weleens vervelend, maar het blijft een fantastische plek. En uiteindelijk is het hartstikke mooi als alle authentieke elementen intact blijven. Zo behoudt dit eeuwenoude pand zijn charme.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 14. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Ernest Marx