Interview
Fotocredit: William Rutten

Beau van Erven Dorens: ‘De hele dag bezig met het nieuws’

Is de presentatie van een talkshow een luizenbaantje? Zeker niet, gastheren Beau van Erven Dorens en Renze Klamer draaien tropendagen tijdens een uitzendweek. Renze: ‘Ik sta dan de hele dag aan.’

Vergroeid met de telefoon

“Heel veel tv-makers krijgen die vraag”, vertelt Beau, wiens werkdag in ieder geval vroeg van start gaat. “We beginnen ‘s ochtends om een uur of acht, met overleg over de kijkcijfers. Daarna gaat het over het nieuws van de dag, daar zijn we de hele dag mee bezig.” Renze is in de weken dat hij dagelijks op tv is van ’s morgens vroeg tot de start van de uitzending vergroeid met zijn telefoon. Gelukkig kan hij nu even uitblazen, want zijn reeks zit er voor de komende tijd op. Maar over dat drukke ritme zegt hij: “Als ik wakker word, begint mijn werk meteen en ik sta de hele dag aan. Ik ben geabonneerd op alle kranten en lees me een slag in de rondte. Als ik even een uurtje ga sporten, blijf ik in mijn hoofd met de uitzending bezig. Zelfs dan lees ik tussendoor nog het nieuws en bel ik als het nodig is met de redactie.”

Mix aan tafel

Zulk overleg is ontzettend belangrijk, vindt Beau. “De redactie weet beter dan ik wat er speelt. Op mijn gevoel zeg ik wat me leuk lijkt, maar het is wel een gezamenlijk project, waarin iedereen dingen aandraagt. Daar maken we uiteindelijk iets moois van.” Ook Renze overlegt veel. “Wat is relevant, wie zouden er eventueel kunnen komen? We zijn echt samen aan het puzzelen, want er zijn veel factoren om rekening mee te houden. De mix aan tafel bijvoorbeeld: mannen en vrouwen, jong en oud. Het programma duurt maar een uurtje, maar we zijn er de hele dag mee bezig.” De gastheer heeft over de exacte invulling van de uitzending de beslissende stem. Renze: “Ik ben degene die de knopen doorhakt tijdens een redactievergadering. Mijn naam staat op de gevel, dus ik draag verantwoordelijkheid voor wie er aan mijn tafel zit. Ik zou niet zonder redactie kunnen, maar er zit niemand aan tafel die ik niet wil.” Beau denkt daar hetzelfde over. “Ik kan daar niet gaan zitten met mensen die ik niet leuk vind, of praten over een onderwerp dat me niet interesseert. Uiteindelijk beslis ik.” Zelfs als alles in kannen en kruiken lijkt, kan de actualiteit de show nog op zijn kop zetten. Het nieuws gaat altijd voor. Renze: “We zeggen altijd toe onder voorbehoud van groot nieuws. Het is hartstikke leuk als een man uit Drenthe aan tafel wil vertellen over een schat die hij heeft gevonden, maar als om vijf uur ’s middags het kabinet valt, zit hij die avond niet bij mij aan tafel.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 15. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Richard Roosenboom