Interview
Fotocredit: Elmer van der Marel/MAX

Fockeline Ouwerkerk: ‘Met drama kun je de diepte in’

In de Omroep MAX-dramaserie 'Zussen' blijken drie vrouwen tot hun verrassing halfzussen te zijn. Actrice Fockeline Ouwerkerk speelt een van hen. ‘Een uitdagende rol om te spelen.’

Waar gaat ‘Zussen’ over?

“Na het plotselinge overlijden van haar vader gaat boerendochter Rolinde naar de notaris om de nalatenschap af te wikkelen. Die heeft ook twee onbekende vrouwen uitgenodigd: Faya en Nienke. Zij blijken recht te hebben op de boerderij omdat ze óók zijn dochters zijn. De levens van de drie vrouwen staan totaal op hun kop. Mijn personage Nienke denkt in eerste instantie dat het verhaal van de notaris een misverstand is. Ze komt uit een warm, liefdevol gezin met een geweldige vader, ze kan zich absoluut niet voorstellen dat dat allemaal gebaseerd is op een leugen. Toch gaat ze op onderzoek uit. Het was een heel uitdagende rol om te spelen.”

Wat maakte het zo uitdagend?

“In het acteren zijn twee dingen heel moeilijk: doen alsof je het ontzettend leuk hebt óf heel verdrietig zijn. Bij Nienke kwamen veel emoties los, na een draaidag had ik vaak dikke, rode ogen en was ik helemaal gesloopt door al dat gehuil. Toch vond ik het in deze rol niet zo moeilijk om de tranen te laten komen. Een goed voorbeeld daarvan is het moment waarop Nienke haar oma Saar, een rol van Olga Zuiderhoek, voor het eerst ontmoet. We keken elkaar aan en de emotie kwam vanzelf.”

Hoe kwam dat?

“Ik denk doordat ik Nienke zo goed begrijp. Net als zij kom ik uit een heel hechte familie. Mijn broertje, zusje en ik delen echt alles met elkaar. Als ineens zou blijken dat we geen volle bloedverwanten zijn, zou dat voor mij echt voelen als hoogverraad. Dat is gewoon een nachtmerrie.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 13. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Elselien van Dieren