Interview
Fotocredit: NTR

Diederik Jekel: ‘We mogen trotser zijn op wetenschappers’

De brandslang, de kunstnier en het hartfilmpje: Nederlandse wetenschappers hebben levensveranderende uitvindingen op hun naam staan. In seizoen 2 van 'Jekels jacht' brengt wetenschapsjournalist Diederik Jekel een ode aan acht van hen.

Wat maakt ‘Jekels jacht’ zo leuk om te maken?

“Normaal gesproken zien we niet hoe een uitvinding is ontstaan. Dat maakt het ongrijpbaar. In Jekels jacht laat ik de mens achter de uitvinding zien, en alle stappen die ze hebben gezet. Dan blijkt dat het heel normale mensen waren, die zich iets afvroegen, zich erin vastbeten en niet meer los lieten. Zo maakte Jan van der Heyden, de uitvinder van de brandslang, in de zeventiende eeuw een grote brand mee in Amsterdam. Hij zag mensen met emmers water in de weer en dacht: dit moet beter. Heel leuk om de wetenschap op deze manier toegankelijker te maken.”

Welk experiment uit deze reeks heeft jou het meest verrast?

“Lastige vraag, want de experimenten zijn enorm verschillend. Dan zeg ik toch de af levering over Willem Einthoven. Hij kreeg in 1924 de Nobelprijs voor Geneeskunde voor het uitvinden van de snaargalvanometer, het trillende snaartje dat bij het maken van een hartfilmpje het hartritme registreert. Tot op de dag van vandaag zijn cardiologen van zijn uitvinding afhankelijk. Einthoven zou de snaar hebben gemaakt met behulp van een pijl en boog en gesmolten glas. Dat heb ik met een olympisch atleet proberen na te bootsen.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 17. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Marjolein de Jong