Interview
Fotocredit: William Rutten

Leonie ter Braak: ‘Knettergek als je dit doet’

Willen de kinderen niet verhuizen, laat ze dan zelf zoeken naar een nieuwe woning. Het is de insteek van Kinderen kopen een huis. Presentator Leonie ter Braak stond versteld van die ‘bijdehante pubers’.

Vonden de ouders het eng om de regie uit handen te geven?

“Doodeng! Ze mogen van tevoren een paar wensen en het budget doorgeven, maar uiteindelijk zijn de kinderen de baas. Als zij eenmaal een huis hebben gekocht, krijgen de ouders allemaal een wegtrekker. Ze weten niet waar ze terechtkomen en hebben nachten slecht geslapen, zich afvragend waarom ze dit in hemelsnaam wilden doen. Ik kan je zeggen dat er tranen zijn gevallen. Of dit positief of negatief is, laat ik even in het midden.”

Weten kinderen überhaupt wat een huis nodig heeft?

“Ik dacht eerst ook: je bent knettergek als je je kinderen dit laat doen. Maar ze hebben er een goede kijk op en houden ook een beetje rekening met hun ouders. Is het een leuke buurt? Hoe zit het met openbaar vervoer? Is de keuken groot genoeg? Ze krijgen wel hulp van makelaar Geert Klaver, ook als ze gaan bieden. Aan mij hebben ze niet veel, want ik raak alleen maar in paniek tijdens de onderhandelingen.”

Hoe vindt hij het om zulke klanten te hebben?

“Hij vindt het natuurlijk interessant om te zien hoe een kind naar een huis kijkt. En hij moest vreselijk lachen om die bijdehante pubers. Geert is zelf ook een grappige vent. Per uitzending kun je vijf tegeltjes maken van zijn uitspraken. ‘De klant komt van rechts’, zegt hij bijvoorbeeld, oftewel: de klant heeft altijd voorrang.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 12. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Dominique Hofman