Interview
Fotocredit: Nick van Ormondt

Irene Moors praat na over bakken

Er is een nieuw terugblikprogramma bij Heel Holland bakt: Doorbakken. Irene Moors presenteert het. ‘Het blijft natuurlijk een gezellig programma, maar de kijker leert er ook iets van.’

Waarom is er nu ‘Doorbakken’ en stopt ‘Smaakt naar meer’?

“Door de mediawet moeten programma’s bij de publieke omroep meer verdieping krijgen en mogen ze minder puur amusement zijn. Daardoor sneuvelde Smaakt naar meer en is er nu Doorbakken. André van Duin kon het door zijn drukke schema niet meer presenteren en zo kwamen ze bij mij uit. Er ging een wens in vervulling, want het allerliefst praat ik aan tafel met gasten. Ik ga het wel op mijn eigen wijze doen, want ik ben niet te vergelijken met André. Wie wel?”

Waarin verschilt het van zijn voorganger?

“Doorbakken is nog steeds een terugblikprogramma, maar draait meer om de inhoud. Bijvoorbeeld met reportages van Janny en Robèrt. Zo gaat Robèrt langs bij de afvaller, met wie hij het laatste baksel opnieuw maakt. Een soort masterclass dus. En Janny duikt in het thema van de week. Zo onderzoekt ze in de kerstaflevering waarom bepaalde ingrediënten bij de feestdagen horen. Mijn rol is vanuit de studio met gasten terugblikken. We laten niet-vertoonde beelden zien, er komen bakfans en experts langs en we beantwoorden kijkersvragen. Het blijft een gezellig programma, maar de kijker leert er ook iets van.”

Keek je zelf altijd naar ‘Heel Holland bakt’?

“In het begin heb ik wel een paar afleveringen gezien, maar ik bleef er niet speciaal voor thuis. Later toen ik Janny imiteerde in De tv kantine heb ik het uren gekeken om haar te bestuderen. Ik vroeg me altijd af waarom zij zo moeilijk doet met proeven, met haar handje voor haar mond. Maar toen ging ik zelf iets proeven in de baktent en snapte ik het ineens. Het is hartstikke moeilijk om taart netjes te eten!”

Dit en meer vindt u in de Mikro Gids van week 51/52. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.