Interview
Fotocredit: Roy Beusker

Frank Evenblij: ‘Interessant wat niet slapen met je doet’

Hoe goed speel je een kennisquiz als je 24 uur niet hebt geslapen? Om die vraag draait het in de nieuwe BNNVARA-kennisquiz Het uur van de waarheid. Presentator Frank Evenblij legt uit.

Wat krijgen we te zien?

“Twaalf kandidaten krijgen 24 uur de tijd om zich te verdiepen in twaalf onderwerpen. Die variëren van Feynoord en de Berlijnse Muur tot de 17e eeuw en Nederlandse rappers. Tijdens dat etmaal verblijven ze in een ruimte, waar ze met behulp van een laptop op die onderwerpen studeren. Ze mogen eten, drinken, tv-kijken of een luchtje scheppen, maar niet slapen. Dommelen ze weg, dan maken we ze met een toeter wakker. Na die 24 uur spelen ze in de studio de quiz, waarbij ze over elke categorie een specifieke vraag krijgen. Wie de vraag fout beantwoordt, of als langzaamste, valt af. De quiz draait dus om kennis én tijd. Uiteindelijk blijft er één deelnemer over die de finale speelt.”

Wat doet 24 uur niet slapen met de kandidaten?

“Het is niet zo dat ze doodvermoeid de studio binnenkomen. Op adrenaline krijgen ze nog aardig wat voor elkaar. Zélf denken ze best scherp te zijn. Maar door slaapgebrek daalt juist je concentratie, is er kans op black-outs en neem je meer risico bij het nemen van beslissingen. Dat realiseer je je niet, omdat je in een bepaalde staat verkeert. Dat is heel interessant. In de quiz vertelt neuropsycholoog Eric Scherder wat slaapgebrek met je hersenen doet.”

Je bezoekt de kandidaten ook tijdens die 24 uur. Wat viel je vooral op?

“Dat er een enorme groepsband ontstaat, terwijl ze feitelijk concurrenten van elkaar zijn. Ze hebben het gevoel dat ze in hetzelfde schuitje zitten en het samen moeten doen. Je ziet dat kandidaten elkaar wakker houden, met elkaar optrekken en gezamenlijk studeren. De groepsband is tijdens de quiz zo sterk, dat de kandidaten het verschrikkelijk vinden als er iemand afvalt. Dat is mooi om te zien.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 48 Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier