Interview
Fotocredit: Martika de Sanders

Edsilia Rombley: ‘Respect voor mantelzorgers’

Edsilia Rombley zei volmondig ja toen ze gevraagd werd voor Zorg uit handen. Als tijdelijke mantelzorger kan ze haar boodschap over de huidige zorgsituatie in Nederland goed overdragen.

Waarom doe je mee aan ‘Zorg uit handen’?

“Ik wilde graag laten zien dat het niet voor iedereen goed geregeld is in ons land. Zorg is een van de belangrijkste levensbehoeftes, maar voor sommige mensen is het lastig om hulp te krijgen. Er is te weinig personeel en hierdoor zijn er te veel wachtlijsten. Zorg uit handen schudt mensen wakker en daar help ik graag aan mee.

Hoe zag jouw rol als mantelzorger eruit?

“Het waren taken die ik in mijn dagelijks leven ook doe. Ook lette ik er bijvoorbeeld op dat Frank op tijd zijn medicijnen innam. Hij heeft soms last van epilepsie en ik had van te voren geleerd hoe ik zou moeten handelen, mocht hij een aanval krijgen. Gelukkig is dat niet gebeurd, want dat had me best eng geleken.

Kijk je nu anders tegen mantelzorgers aan dan voorheen?

“Ik wist al dat je hun werk niet moet onderschatten. Zelfs voor men- sen die geschoold zijn, zoals een aantal van mijn familieleden, is het heftig werk. Als je een eigen leven hebt en je moet daarnaast voor een ander zorgen, is dat mentaal erg zwaar. Voor een jong iemand vind ik het helemaal erg. Ik heb er dan ook erg veel respect voor.”

Tekst: Dominique Hofman

Het hele interview leest u in Mikro Gids 39. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier