Interview
Fotocredit: KRO-NCRV

Dragan Bakema: ‘Ik haal het uiterste uit mezelf’

Hij speelt de crimineel Ralph Konijn in Keizersvrouwen. Weer een slechterik, maar dat verbaast Dragan Bakema niets. ‘Met mijn donkere ogen en brandwond is het vanuit Nederlands oogpunt interessant als ik duistere rollen speel.’

Hoe is het om Ralph Konijn te spelen?

“Wanneer speel ik geen slechterik op televisie? Ik vind het leuk om zo iemand te vertolken en ik ben er goed in, maar in het echte leven ben ik gewoon een lieve vader van drie kinderen die verantwoordelijk naar zijn baan gaat, niet drinkt, dagelijks traint en het uiterste uit zichzelf haalt. Voor de rol die ik persoonlijk ben, word ik nooit gevraagd. Terwijl ik in het theater heel andere rollen speel: helden zoals Rembrandt en Soldaat van Oranje Erik Hazelho Roelfzema, of zoals nu een kwetsbare man in Lazarus.”

Waarom casten ze je niet voor zulke rollen op tv?

“Tv is veel meer van typecasting dan theater. Ze hebben een pro el van hoe iemand eruit moet zien en zoeken daarbij een acteur. Met mijn donkere ogen en grote brandwond is het vanuit Nederlands oogpunt interessant als ik de duistere, mysterieuze rol speel. Terwijl ik half Servisch ben en in Servië iedereen eruitziet zoals ik. Ook de goeierds.”

Je combineert acteren in films en series met het theater. Heb je een voorkeur?

“Nee. Al is het wel zo dat wij als theaterland erg meedoen op mondiaal niveau, maar als film- en tv-land niet echt. Buurlanden als Duitsland, Engeland en zelfs België kunnen blijkbaar wel films en series maken waarnaar de hele wereld kijkt, maar wij niet. Ik wil ons land ook op die manier op de kaart zetten. Daarom ben ik zelf weer gaan schrijven en ontwikkel ik nu twee tv-series.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 49. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Carlijn Schepers