Interview
Fotocredit: William Rutten

Art Rooijakkers: ‘Wie was de mens achter de hype?’

Hoe is het met zeilmeisje Laura Dekker of asielzoeker Mauro Manuel die toch niet uitgezet werd? In Iedereen had het erover bezoekt Art Rooijakkers mensen die ooit groot in het nieuws waren.

Waarom wilde je dit programma graag maken?

“Vroeger toen ik journalist was, fascineerde het me al dat we in Nederland ontzettend met een bepaald nieuwsonderwerp bezig zijn en dan, hup, weer omschakelen naar iets totaal anders. Daarna hebben we het er nooit meer over. In Iedereen had het erover wil ik de mensen uit zulke nieuwsverhalen terughalen. Wie was de mens achter de hype? Hoe gaat het met diegene en wat vond de persoon ervan zo groot in het nieuws te zijn?”

Wie bezoek je allemaal?

“Er komen veel nieuwsfeiten terug in zes afleveringen. Ik ga bijvoorbeeld langs bij Mauro Manuel. Pasgeleden nog was het hele land bezig met het kinderpardon voor Lili en Howick, maar dat begon ooit met Mauro. Hij dreigde op zijn achttiende te worden uitgezet, terwijl hij al negen jaar in Nederland woonde. Ook bezoek ik Laura Dekker, die als jongste solozeiler ooit rond de wereld zeilde.”

Bevalt je overstap vorig jaar van de Publieke Omroep naar RTL?

“Jazeker. Ik ben blij dat ik een goede start heb gemaakt met goed bekeken programma’s. Er is hier wel een andere dynamiek, zeker met de concurrentiestrijd. Ik was net binnen en toen ging iedereen weg. Ik dacht: zit er iets tussen mijn tanden of moet ik nieuwe deo kopen? Maar ik heb er geen last van. Ik ben bezig met de programma’s die we bij mijn overstap hebben afgesproken, dus ik ben tevreden.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 12. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Carlijn Schepers