Meer Mikro

Vier programma’s over eetstoornissen

Dinsdag 22 november zendt NPO 3 het bijzondere verhaal ‘Emma wil leven’ uit, over een meisje dat bezwijkt aan anorexia nervosa. Welke programma’s zijn er nog meer gemaakt over deze ziekte? Wij zetten ze op een rij.

Emma

Documentairemaakster Jessica Villerius, bekend van Facts & Vallerius, heeft samen met presentatrice Sophie Hilbrand het opmerkelijke verhaal van Emma gevolgd. Emma lijdt al sinds haar twaalfde jaar aan anorexia en is op haar achttiende uitbehandeld. Ze heeft nog maar één wens: een behandeling bij een speciale kliniek in Portugal. Daar gaat het ineens bijzonder goed met Emma, maar het is al te laat: haar lichaam heeft het al opgegeven en Emma overlijdt.

Bekijk hier de voorvertoning van de documentaire ‘Emma’

De speciale uitzending van BNN is niet het eerste programma dat aandacht besteedt aan eetstoornissen en in het bijzonder anorexia nervosa. Dit zijn de tv-programma’s die eerder de aandoening als hoofdthema namen:

Tot op het bot

Het meest recente tv-programma over de aandoening is Tot op het bot. De presentatie was destijds weggelegd voor Leontien van Moorsel. Zij leed zelf in het verleden ook aan de ziekte en kon zich daarom extra goed inleven.

Kijk hier een aflevering terug van ‘Tot op het bot’

XXS

Een eerder programma dat anorexia-patiënten volgde was XXS (extra extra small). Hierin volgt Yvon Jaspers vier meiden en een jongen die te maken hebben met eetstoornissen. Het programma is uitgezonden in 2011.

Vel over probleem

Jessica Villerius maakte in het verleden de documentaire Vel over probleem. Villerius heeft zelf ook aan de ziekte geleden. Op een speciale avond, gepresenteerd door Yvon Jaspers, wordt de documentaire uitgezonden en wordt er gesproken met meisjes die anorexia hebben (gehad).

Kijk hier het programma ‘Vel over probleem’

ANOREXIA SPECIAL, NPO 3, DINSDAG 22 NOVEMBER, 21:2, BNN.

Tekst: Merlin Everts, Beeld: VARA