Interview
Fotocredit: Wim Kluvers

Sosha Duysker: ‘Wat verbindt al die wandelaars?’

Na twee coronajaren vindt deze week eindelijk weer de Nijmeegse Vierdaagse plaats. Presentatrice Sosha Duysker doet elke dag ter plekke verslag in Het gevoel van de Vierdaagse. ‘We gaan op zoek naar mooie verhalen.’

Heb je de Vierdaagse van Nijmegen zelf al eens gelopen?

“Nog nooit. Ik wandel heel graag, maar vier dagen lang 30, 40 of zelfs 50 kilometer per dag lopen is toch echt andere koek. Ik ben er een paar jaar geleden wel een keer geweest om er voor Het Klokhuis een aflevering over te maken.”

Wat vond je ervan?

“Ik weet nog dat ik vooral heel verwonderd was over de ongekende omvang van het evenement. Er doen meer dan veertigduizend wandelaars mee en er schijnen nog eens zo’n anderhalf miljoen bezoekers naar Nijmegen te komen, ook voor alle evenementen eromheen. Onwerkelijk.”

Hoe heb jij je voorbereid?

“Fons raadde me aan om een documentaire te kijken: Een tocht door de tijd, de honderdste Vierdaagse van Nijmegen. Dat is een van de dingen die ik heb gedaan. Daarin werd gelijk duidelijk hoeveel de Vierdaagse voor de mensen betekent en wat die allemaal losmaakt. Het heeft door corona natuurlijk twee jaar stilgelegen. Dus ik denk dat iedereen ongelooflijk blij is dat het weer kan en dat het een extra mooie en feestelijke gebeurtenis wordt. Ik kijk er heel erg naar uit.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 28+29. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Ernest Marx