Interview
Fotocredit: Michel Schnater

Sophie Hilbrand: ‘Uitvogelen hoe iets zit geeft mij veel plezier’

Sophie Hilbrand helpt burgers bij de strijd tegen de gemeente. De bestuurders staan de presentatrice in dit seizoen van 'Opstandelingen' wél te woord. Terecht: ‘Als burgemeester heb je de plicht je voor je beleid te verantwoorden.’

Ook dit seizoen sta je weer naast bewoners die een conflict met de gemeente hebben. Waar ga je naartoe?

“Ik kom op voor onder meer jonge woonbootbewoners in Arnhem die al jaren op een nieuwe ligplek wachten, voor mensen uit een Heerlense woonwijk die in opstand zijn gekomen tegen de plaatsing van een opvanglocatie voor verslaafden, en voor bewoners van de Rotterdamse wijk Tweebos. Daar staan veel sociale huurwoningen en die moeten allemaal plat. Die wijk wordt eigenlijk gewoon opgeheven. Je ziet de laatste kreten van mensen die daar nu nog wonen en niet weg willen.”

Lokale bestuurders kennen Opstandelingen inmiddels en doken vorig seizoen vaak weg als je aankwam. Is dat nog steeds zo?

“Gelukkig werken ze vaker mee, dat ging het vorige seizoen inderdaad moeizamer. Ze hadden mijn interview uit de eerste reeks gezien met de burgemeester van Bergen (die uiteindelijk opstapte, red.) en hielden daarom de deur dicht. Jammer.”

Waarom is dat veranderd, denk je?

“Ik denk dat bestuurders nu wel met ons wilden praten omdat ze in het vorige seizoen zagen dat het niet per se beter is om dat niet te doen. Of misschien staan deze mensen nog meer achter het beleid dat ze voeren, dat kan ook. Vooral als je een burgemeester in Ermelo voor een camera ziet weglopen, dan voel je wel dat dit niet de bedoeling is. Je hebt een plicht je beleid te verantwoorden. Ik denk dat het vorige seizoen geholpen heeft en dat mensen daarom nu zeggen: ‘Oké, kom maar op. Hier is mijn eigen verhaal.’ Betere instelling.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 22. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Richard Roosenboom