Interview
Fotocredit: William Rutten

Roel van Velzen: ‘Uiteraard wil ik winnen’

In de nieuwe zangshow Hit the road maakt muzikant Roel van Velzen een autorit met kandidaten. Onderweg moeten ze hem overtuigen van hun zangkunsten én hun verhaal.

Wat onderscheidt ‘Hit the road’ van andere talentenjachten?

“Het gaat om het verhaal van de kandidaten. Met een auto rijden we als ‘drivers’ kriskras door het land. Onderweg pikken we mensen op van wie we weten dat ze kunnen zingen, maar ook dat ze een bijzonder verhaal hebben. Dat gaat alle kanten op. Mensen die heftige dingen voor hun kiezen hebben gehad, die zich ergens uit hebben gevochten of hele energieke personen die iemand aansteken met hun kracht. Een lied kan ontzettend raken, zeker als je eerst de smaakversterker hebt gehad van iemands persoonlijke verhaal. Hit the road draait dus niet alleen om de zang, maar ook om de inhoud. Juist in deze maatschappij waarin elk liedje vluchtig wordt aangeboden op Spotify, vind ik het sterk als je eerst het verhaal erbij hoort.”

Waarom in een auto?

“Het is een plek die zich goed leent voor een gesprek. Je herkent het misschien wel: als je een lange autorit hebt met iemand die je niet supergoed kent, dan is het een heel geschikte plek om meer over elkaar te weten te komen. Je zit niet frontaal tegenover elkaar, je kunt af en toe uit het raam turen, een stilte laten vallen, je gedachten ordenen. Als kijker voel je zo goed de wisselwerking tussen de twee gespreksgenoten.”

In hoeverre heb je contact gehad met andere ‘drivers’, Gordon, Edsilia Rombley en Nick & Simon?

“Die zie ik in het programma pas tijdens de final. En ik weet nog wel van bijvoorbeeld The Voice of Holland dat het er dan op aan kom. Dan word ik competitief. Je leert je finalisten kennen en krijgt er een zwak voor. Dan wil ik natuurlijk dat een van hen wint. En zelf wil ik natuurlijk ook winnen.” Lachend: “Zéker van Nick & Simon, mijn oude The voice-concurrenten.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 37. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Carlijn Schepers