Interview
Fotocredit: William Rutten

Miljuschka Witzenhausen: ‘Een mooie foto maakt emotie los’

Miljuschka Witzenhausen greep de kans mee te doen aan 'Het perfecte plaatje' met beide handen aan. De tv-kok kiest in de fotowedstrijd bewust voor eerlijke foto’s zonder onnodige trucage.

Hoe heb je de opnames ervaren?

“Ontzettend leuk, maar ook stressvol vanwege de tijdsdruk. Dat heb ik altijd lastig gevonden. Op school kreeg ik al de stress van het sneldictee. Als de juf ons een minuut gaf om zoveel mogelijk woordjes op te schrijven, waren er al veertig seconden voorbij voordat ik mijn zenuwen onder controle had.”

Hoe vond je de opdrachten?

“De opdrachten zijn een cadeautje, we doen soms dingen waar zelfs professionele fotografen nog nooit van hebben gehoord. Zo moesten we onder meer actiefoto’s maken in een donkere kamer. Met veel snelheid het juiste moment weten te pakken is echt lastig en het oordeel van de jury is altijd afwachten. Fotografie is een kunstvorm en daar kun je net als smaak eindeloos over twisten. De jury kan de ene keer helemaal weg zijn van je keuzes en de keer erop het juist helemaal niks vinden. Daar kun je mismoedig van worden, maar it’s all in the game.”

Wat is jouw beeld van het perfecte plaatje?

“In mijn beleving maakt een perfecte plaatje emoties los waarvan je het bestaan even niet meer wist. Dat kan heel veel behelzen: van een macroshot van glanzende chocolade ganache tot een foto van een reuzenwalvis met haar kalf. Als maatschappij gaan we steeds meer naar een videocultuur toe, maar met één beeld kun je vaak een megakrachtig statement maken.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 41. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Jef Willemsen