Interview
Fotocredit: Linda Stulic

Leo Blokhuis: ‘Een fantastische klus’

Het einde van het jaar nadert, dus ook de Top 2000. Om alvast in de stemming te komen, spelen Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis vier weken achter elkaar de Top 2000 quiz.

Welja, niet een, maar vier weken een ‘Top 2000 quiz’!

“Er is behoefte aan. Toen ons land in maart in lockdown ging, kregen we van trouwe volgers al de vraag: ‘Kunnen jullie de Top 2000 niet nu al uitzenden, want we zitten allemaal thuis.’ We hebben toen, net als nu in november, een aantal gratis online pubquizzen gedaan. Mensen zoeken de verbinding die muziek geeft.”

Hoe ziet de quiz er dit jaar uit?

“De sfeer zal iets anders zijn; normaal hebben we een vol café, nu zitten er zo’n twintig mensen op afstand van elkaar. In de eerste drie quizzen spelen drie duo’s tegen elkaar. De winnaars daarvan ontmoeten elkaar in de finale.”

Sinds 2002 doe je de ‘Top 2000 a gogo’. Wat betekent het programma voor jou?

“Het is een fantastische klus. De kijkers zien mij alleen in december achter die bar staan op tv, maar vanaf september neemt het programma al een belangrijk deel van mijn tijd in beslag. Met een team bedenken we nieuwe filmpjes en verhalen en zoeken we naar de trends in de lijst. Dit jaar kunnen we dus niet naar Amerika en Engeland om artiesten over hun oude werk te spreken. Dat is overigens normaal ook niet makkelijk, want vaak willen ze het alleen over nieuw materiaal hebben. Gelukkig heb ik nu al wel bassist Roger Glover en zanger Ian Gillan van Deep Purple geïnterviewd, omdat de een in Zwitserland woont en de ander in Portugal. Ze vertellen over ‘Child in time’, een nummer dat altijd hoog in de Top 2000 staat. Maar verder zal er veel nationaal product te zien zijn. Ook leuk.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 48. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Bram de Graaf