Interview
Fotocredit: Annemiek van der Togt

Joris Linssen: ‘Eenvoudig leven maakt ook gelukkig’

Op het Brabantse platteland presenteert Joris Linssen zijn nieuwe programma 'Out of office'. In deze realityserie proberen vijf mensen met een burn-out op een zorgboerderij hun leven een positieve draai te geven.

Hoe zou je ‘Out of office’ omschrijven?

“Het is een hartverwarmend programma over vijf gewone Nederlanders met burn-outklachten. Zij komen een halfjaar op deze zorgboerderij werken en worden hier gekoppeld aan zes hulpboeren. Dat zijn mensen met een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel die hier hun dagelijkse dagbesteding hebben. Ik heb het afgelopen halfjaar voor mijn ogen zien gebeuren hoe zij een grote hechte familie zijn geworden en hoe zowel de deelnemers als de hulpboeren enorm zijn gegroeid door van elkaar te leren. Een belangrijke les voor de deelnemers is bijvoorbeeld dat het heel heilzaam is om niet te veel druk op jezelf te leggen en dat eenvoudiger leven ook gelukkig maakt.”

Wat heeft het met jou gedaan?

“Ook ik heb ervan geleerd. Neem Astrid, een van de hulpboeren. Zij is een rustige vrouw die steeds heel wijze dingen zegt, zoals: ‘Je moet structuur en rust hebben.’ Zij paste dat zelf heel strikt toe. ‘Half 11 is half 11’, zei ze. ‘Dan heb ik pauze.’ Dus legde ze direct haar werk neer. Dat moet ook. Zoals zoveel mensen heb ik zelf ook de neiging om maar door te denderen. Ook ik doe doorgaans mee aan de bekende ratrace. Een tv-programma maken is vaak stressvol, er is continu tijdsdruk. Een koffiepauze nemen? Dat bestaat bijna niet meer. Maar ik heb van de hulpboeren onder anderen geleerd hoe belangrijk het is om wel die rust te nemen.”

Heb jij zelf weleens burn-outklachten ervaren?

“Ik heb wel meegemaakt dat mijn werk me te veel werd. Dat was jaren geleden, toen ik na veertien seizoenen stopte met Hello goodbye. Bij Out of office heb ik gezien dat je overspannen kunt raken als jouw werk of bijvoorbeeld een thuissituatie je meer energie kost dan dat het je geeft. Dan ga je jezelf uitwonen en dan raak je opgebrand. Daar zat ik tegenaan bij Hello goodbye. Dat programma vond ik geweldig, maar ik merkte dat het te vaak en te veel was. Het begon me meer energie te kosten dan het me opleverde. Gelukkig heb ik toen vroeg aan de rem getrokken.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 9. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Ernest Marx