Interview
Fotocredit: Stijn Ghijsen

Jetske van den Elsen: ‘Van zo’n reis moet ik echt even bijkomen’

Jetske van den Elsen is tegenwoordig te zien als onlinechef-kok in 'BinnensteBuiten', maar gaat ook graag op pad voor een nieuw seizoen van 'Spoorloos'. Naast koken is het programma van KRO-NCRV haar andere grote liefde.

Hoe is het om na de start van je culinaire carrière weer Spoorloos te maken?

“Na het winnen van het programma Celebrity Masterchef Nederland ben ik afgelopen januari begonnen bij BinnensteBuiten als online kok. Ik maak de videoserie Smaakmakers en op mijn Instagramaccount deel ik nog veel meer culinaire video’s. Ontzettend leuk. Maar Spoorloos is mijn andere grote liefde. Ik vind het nog altijd heel bijzonder om daarvoor te mogen werken.”

Waar zit hem dat vooral in?

“Dat je als programmamaker heel eventjes in het leven mag duiken van iemand die op zoek is naar zijn of haar familie en dat diegene zich helemaal voor je openstelt. Wanneer we op reis zijn, ben ik vanaf het ontbijt tot het slapengaan samen met onze gast. We krijgen echt een band met elkaar. Ik begeleid die persoon tijdens een cruciaal moment in zijn of haar leven. Dat is heel bijzonder.”

Is er een bepaald type verhaal dat jij zelf het bijzonderst vindt?

“Ik vind het altijd het mooiste om getuige te zijn van een kantelpunt in iemands leven. De zoeker vertelt mij uitgebreid hoe het was om geadopteerd te zijn en op te groeien in een land waar diegene niet vandaan komt. Dat gaat helaas vaak gepaard met allerlei problemen. Als wij dan in diens geboorteland zijn en je ziet dat precies gebeurt waar diegene altijd op heeft gehoopt: de hereniging… Dat ik dat mag meemaken, vind ik het bijzonderste aan ons werk.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 11. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Ernest Marx