Interview
Fotocredit: Annemieke van der Togt/VARA

Jeroen Pauw: ‘Ik ga weer taartjes eten met Eva’

In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen 2019 presenteert Jeroen Pauw samen met Eva Jinek voor de tweede keer de programmareeks Pauw & Jinek: De verkiezingen.

Wat kunnen we verwachten van deze uitzendingen?

“Bij de vorige Pauw & Jinek rond de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 was er veel spektakel. Er was drama door de onttakelde PvdA, opwinding over de komst van Thierry Baudet en DENK, de aspiraties van Jesse Klaver en daartussendoor struikelden nog Jan Roos en Sylvana. Nu zijn de deelnemers provinciale leiders. Misschien ver- rassen mensen ons die we nu nog niet kennen. Bovendien gaan we het land in, van noord tot zuid.”

Wie zijn jouw droomgasten?

“Uiteraard de politiek leiders in een mix met lokale politici, Eerste Kamerleden of zij die dat hopen te worden, bewindslieden en betrokken burgers. De mix, waarin we tegenstelling en ook overeenstemming zoeken, moet het maken. Dat hoop je dan, want het is toch een cocktail bereiden zonder maatbekers. Het gaat op gevoel.”

Welke onderwerpen zullen prominent op jullie politieke agenda staan?

“Afhankelijk van waar we te gast zijn, gaat het onder meer over de gasgruzelementen in Groningen of de drugscriminaliteit in de grens- provincies. Maar ik denk dat het hoofdthema duidelijk is: het klimaat. De verwarring zit hem er bij dit onderwerp in dat er met verschillende cijfers en rapporten wordt gestreden en dat de feiten van de een de fictie van de ander is. En dat moeten we een beetje uitvlooien, helder krijgen en behapbaar maken. Dat is allesbehalve simpel.”

Hoe groot is het belang van de Provinciale Staten­ verkiezingen?

“Het gaat, los van wat prangende lokale belangen, uiteindelijk toch om de verhoudingen in de Eerste Kamer en daarmee de speelruimte van het kabinet in de Tweede Kamer. Dat belang is groot, zeker met het klimaatthema van deze verkiezingen.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 10 Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Ernest Marx