Interview
Fotocredit: Lieke Romeijn

Ilse Warringa: ‘Juf Ank is meer dan een cultuurfenomeen’

Ilse Warringa was een van de smaakmakers van het eerste seizoen van De luizenmoeder. Ook in de tweede reeks speelt ze een sleutelrol als Ank, de strikte juf met de aanstekelijke liedjes.

Salland

Ilse werd geboren in Dalfsen en ook al woont ze al jaren in Amsterdam, Salland blijft haar thuis. Zo komt ze naar eigen zeggen pas echt tot rust wanneer ze op haar geboortegrond stapt. Volgens Ilse komt dat deels door de gemoedelijke tongval die ze na al die jaren nog altijd beheerst. Dat bleek wel toen ze vorig jaar naam- en provinciegenoot Ilse DeLange feilloos persifl eerde in De TV kantine.

Juf Ank

Ilse omarmt een heel ander accent zodra ze in de huid van juf Ank kruipt. De pinnige kleuterleidster praat op een afgemeten, belerende toon en dat was voor Warringa de inspiratie voor Anks kenmerkende uitstraling: “Haar scherpe ‘r’ doet iets met de kaak, mijn gezichtsuitdrukking en nek. De mond gaat wat naar beneden en mijn stem wordt vanzelf ook anders.”

Meer dan Juf Ank

Ilse leek vorig jaar uit het niets te komen, maar ze timmert zowel op televisie als in het theater al meer dan twintig jaar aan de weg. Komend voorjaar trekt ze het land door met Single camping, een muzikale komedie over vijf singles op zoek naar de liefde. Luizenmoeder-fans kunnen hun hart ophalen: Ilses tv-collega Rop Verheijen speelt ook mee.

Het hele artikel leest u in Mikro Gids 6. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Jef Willemsen