Interview
Fotocredit: Roland J. Reinders

Huub Stapel: ‘Ik ben een kind van de Maas’

Huub Stapel reist in Langs de Maas vanaf de bron in Frankrijk met de Maas mee naar Rotterdam. Onderweg verdiept hij zich in de roerige geschiedenis van deze 950 kilometer lange rivier.

Is ‘Langs de Maas’ qua insteek anders dan je vorige programma ‘Langs de Rijn’?

“Het enige verschil is dat ik Langs de Rijn samen met Martin Hendriksma maakte, Langs de Maas doe ik alleen. De reden is simpel: hij heeft een biografie over de Rijn geschreven, maar niet over de Maas. In je eentje presenteren is overigens wel een stuk makkelijker. Als je met z’n tweeën de gesprekken met anderen voert, moet je alles ongelooflijk goed op elkaar afstemmen. Voor je het weet zit je elkaar vliegen af te vangen.”

Welk stukje Maas maakte de meeste indruk?

“Het eerste deel, in Frankrijk. In het gebied rond Verdun heeft een van de heftigste veldslagen in de Eerste Wereldoorlog plaatsgevonden. Daar bezoek ik een dorpje dat zo zwaar is gebombardeerd dat ze het maar zo hebben laten liggen. Er was niets meer mee te beginnen. Die plek is als een ongeloofl ijk indrukwekkende schreeuw tegen geweld en tegen oorlog.”

Is je ook iets echt tegengevallen?

“De oorsprong van de Maas. Ik liep in het Franse plaatsje Pouilly-en-Bassigny op een landweg en kwam aan bij een waterput van één bij één meter. Er stond een bordje bij met daarop ‘Le source de la Meuse.’ Krijg nou wat! Ik had eerder natuurlijk de oorsprong van de Rijn gezien bij het enorme Tomameer in Zwitserland. Nu zag ik alleen een soort mislukte put met groen water erin. Wat een afknapper.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 47. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst:Ernest Marx