Interview
Fotocredit: Lenny Oosterwijk

Hugo Borst: ‘Frenkie de Jong kan het verschil maken’

Oranje begint aan het EK, maar hoe staat het team ervoor? Voetballiefhebber Hugo Borst, vaste Studio Europa-gast na duels van Nederland, kijkt alvast vooruit. ‘Oranje moet het hebben van de snelle uitbraken.’

‘De aanvalslinie van Oranje is het zorgenkindje.’

“Feyenoorder Steven Berghuis is een prima speler, maar op het wereldniveau middelmaat. En Donyell Malen van PSV nu ook. Om over Luuk de Jong of Wout Weghorst maar te zwijgen. PSV’er Cody Gakpo kan het gaan maken, maar nu al? Memphis Depay is de enige kanjer. Wie staat er straks achter hem? Ik hoop Wijnaldum met wie hij een goed tandem vormde.”

‘Frenkie de Jong is de ster van het team.’

“Zeker, jammer alleen dat hij weinig scoort. Voor de rest is hij een lust voor het oog. Balbehandeling, snelheid van denken en handelen, ongelofelijk. Schitterende rushes. En hard werken doet hij ook. Een kilometervreter. Hij pakt ballen af en heeft een goede sliding. Benieuwd wat hij over heeft na een slopend seizoen Barcelona. Als hij fris is, maakt hij het verschil met een snelle opbouw. Daar moet Oranje het van hebben: snelle uitbraken.

‘Oranje zal de afwezige Virgil van Dijk enorm missen.’

“Niemand coacht zo sterk als hij. Je zag het tegen de Turken: Oranje was zonder hem stuurloos. Op zich hebben we achterin prima vervangers. Stefan de Vrij speelt bij Internazionale, Matthijs de Ligt bij Juventus. Maar o wee, als er eentje niet meedoet. Veltman en Aké zullen in een topwedstrijd door het ijs zakken. Daley Blind is een intelligente voetballer, maar verdedigend kwetsbaar.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 24/25. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Bram de Graaf