Interview
Fotocredit: Janita Stassen/MAX

Henkjan Smits: ‘Hier ontstond mijn liefde voor muziek’

In de documentaire 50 jaar liefde, vrijheid en muziek en de podcastserie De Holland Pop Festival podcast gaat Henkjan Smits (1961) met artiesten, bezoekers en andere betrokkenen terug naar het Holland Pop Festival in Kralingen in 1970.

Vanwaar een groot popfestival in Rotterdam in 1970?

“Het was de viering van 25 jaar bevrijding en de voltooiing van de wederopbouw, want de stad werd zwaar getroffen in de oorlog. Van mei tot september waren er allerlei festiviteiten in de stad en iemand opperde het idee voor een popfestivalletje voor de Rotterdamse jeugd. Dat groeide uit tot het eerste driedaagse popfestival op het Europese vasteland naar voorbeeld van Woodstock in 1969. Ze hadden zo’n dertigduizend bezoekers verwacht, maar het werden er bijna honderdduizend.”

Het was volgens een boekje ‘Eén grote blijde bende’. Klopt dat?

“Bezoekers die ik sprak zeiden: ‘Het voelde niet als een massa, maar als één persoon. Men had het gevoel van vrijheid.’ Alles kon en mocht: naaktzwemmen in de Kralingse Plas, softdrugs. Alleen alcohol was verboden. Ondanks de grote mensenmenigte verliep het rustig.”

Waarom ziet men het als het einde van de hippiecultuur in Nederland?

“Opeens vonden hele mensenmassa’s dit interessant en werd het vercommercialiseerd. Dat stond lijnrecht tegenover de hippie-idealen. Het was ook het begin van het gedoogbeleid rondom softdrugs. Maar drie jaar later kwamen de harddrugs op en dat heeft veel kapot gemaakt voor wat betreft de tolerantie naar drugsgebruikers.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 24/25. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Bram de Graaf