Interview
Fotocredit: William Rutten

Helga van Leur:’ Fotografie vertelt een andere waarheid’

Meteoroloog Helga van Leur is een van de aanstormende sterfotografen in het vierde seizoen van Het perfecte plaatje. De talentenjacht voor fotografie was aanpoten voor de weervrouw.

Wat heb jij met fotografie?

“Ik ben heel visueel ingesteld en fotografie is voor mij een manier om terug te kunnen naar dat ene moment en het gevoel van toen weer terug te halen. Op reis maak ik tot ergernis van mijn familie voortdurend foto’s omdat ik alles voor later wil vastleggen. Tegenwoordig kun je met een smartphone al hele aardige plaatjes maken, maar dat gebeurt altijd snel en op de automatische piloot. Ik wilde leren hoe je het handmatig doet.

Wat leg je het liefst vast?

Liefst extreem weer. Ik hou ook van slowmotionfotografie. Als je gaat spelen  met de sluitertijd, ontdek je nieuwe dingen in alledaagse situaties. Met fotografie kun je de perceptie zo verdraaien dat je een andere waarheid vertelt. Dan wordt een waterstroompje uit de kraan bijvoorbeeld ineens iets heel bijzonders.”

Wat heb je nu al geleerd van Het perfecte plaatje?

“Ik ben een perfectionist en kan rustig vier dagen werken aan een lezing omdat ik ervan overtuigd ben dat het altijd beter kan. Het perfecte plaatje is naast een unieke ervaring ook een les in acceptatie. Als het niet gaat zoals het moet, dan moet ’t maar zoals het gaat. En dat levert heel wat fotogenieke tv-momenten op.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 44. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Jeff Willemsen