Interview
Fotocredit: Daniel J. Ashes

Hans Klok: ‘Dit is voor mij een erebaan’

Illusionist Hans Klok vult de laatste Zomergasten van dit seizoen. In het avondvullende televisieprogramma vertelt hij over zijn werk, zijn coming-out en over zijn eigen idolen: van Fred Kaps tot Josephine Baker.

Waarom doe je mee aan Zomergasten?

“Normaal is het dacht ik meer een podium voor wetenschappers of hersenchirurgen en ik val onder het entertainment. Dus ik was best verbaasd dat ze ook interesse in mijn blik op de wereld hebben, maar ik zie het wel als een soort erebaantje. Zomergasten is een instituut en het is geweldig mooi als je die hele avond naar eigen inzicht mag invullen en allemaal fantastische fragmenten kan laten zien.”

Pas jij wel bij het programma?

“Veel mensen vielen van hun stoel toen ze hoorden dat ik voor Zomergasten was gevraagd. Ze kennen me als die illusionist met dat wapperende haar en blouse open tot zijn navel, die zich omringt met veel te mooie vrouwen. Dan denken ze al gauw dat ik oppervlakkig ben. Maar daar moet ik om lachen, image is wat je niet bent. Ik ben iemand die zijn eigen bedrijf runt en daar keihard voor werkt; een survivor.”

Hoe verliep de voorbereiding?

“Best lang en intensief. De redactie maakt het programma met veel zorg, liefde en aandacht. Om de twee weken hadden we gezamenlijk een twee uur durende vergadering waarin we telkens fragmenten doornamen en de achtergrond besproken. ‘Hoe zie jij jezelf terug in die beelden?’ ‘Waarom heeft de persoon uit dit fragment je zo geïnspireerd?’ Ontzettend goed dat ze het zo zorgvuldig aanpakken.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 34/35. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Wieger Favier