Interview
Fotocredit: Rogier Timmermans

Georgina Verbaan: ‘Ik ging er met open vizier in’

In een serie over buitenaards leven trekt Georgina Verbaan dwars door Europa, op zoek naar het antwoord op de vraag: Ben ik hier alleen? ‘Ik kijk in deze serie met vreemde ogen naar onze eigen wereld.’

Wat was de aanleiding voor deze serie?

“Aandacht voor buitenaards leven komt in golven. In de jaren 60 en 80 was het groot en ook de laatste tijd is er weer veel over te doen. Dat komt bijvoorbeeld door de officiële berichten van het Pentagon over ‘tiktaks’ die met piloten mee vliegen. Daardoor schrijven zelfs de grote en serieuze kranten er nu over.”

Vond je het leuk dat je hiervoor werd gevraagd?

“Voor mij was deze serie zeer welkom. Ik was door corona, net als iedereen, een jaar nergens meer geweest. Ik wilde wel weer eens mijn huis uit, de grens over en mijn horizon verbreden. Ik vind het ook lekker om over dit onderwerp na te denken. Stel je voor dat we hier helemaal alleen zijn! Dat is pas eng. Ik kijk in deze serie met vreemde ogen naar onze eigen wereld. Misschien dat je daardoor even gaat nadenken over je eigen plek in het universum, ik hoop dat dat er wel een beetje in zit.”

Je reist met een campertje langs plekken waar ‘iets’ is gezien. Viel je soms steil achterover van wat je zag en hoorde?

“We spreken niet alleen mensen die een tastbare ervaring hadden met een onverklaarbaar fenomeen, maar ook met wetenschappers. Een van hen had het over de mogelijkheid dat er octopus-achtigen leven onder het ijs op de ijsmaan Europa, een van de vier manen van Jupiter. Omdat de zwaartekracht daar veel lager is, zou het leven daar veel groter kunnen zijn dan hier. Dat vond ik een intrigerende gedachte.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 44. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Tijgerbloed Teksten