Interview
Fotocredit: Roel van Koppenhagen

Eva Cleven: ‘Ik ben me rot geschrokken’

Samen met Ersin Kiris onderzoekt Eva Cleven in 'De prijsknaller' de werkelijke kosten van bepaalde producten. In het nieuwe consumentenprogramma van KRO-NCRV proberen ze te ontdekken hoe die zo goedkoop kunnen zijn.

Waarom is het belangrijk dat dit programma wordt gemaakt?

“Wij Nederlanders letten graag op de kleintjes, zeker in dure tijden zoals nu. Een flesje wijn voor 3 euro, een pond koffie voor nog geen 2 euro. Zelf wil ik ook niet te veel betalen, maar wie een beetje nadenkt weet dat sommige alledaagse producten helemaal niet zo goedkoop kunnen zijn.”

Welke producten hebben jullie onderzocht?

“Zaken die we allemaal veel consumeren, zoals melk, wijn en koffie, maar ook kleding en elektronica. Hoe kan het dat de ene koptelefoon honderden euro’s kost en de andere maar 99 cent? Is er werkelijk zó’n groot kwaliteitsverschil of is er misschien iets dat we niet weten? We ontdekten dat achter veel producten ‘externe’ kosten zitten. Daaronder worden bedragen verstaan die niet in de kostprijs van het product zijn doorberekend, omdat winkels en fabrikanten ze liever niet vermelden. Zoals de impact op het milieu door luchttransport en de gevolgen voor de arbeiders die het product maken.”

Levert dat schokkende onthullingen op?

“Ik ben me echt rot geschrokken. In Frankrijk bezocht ik twee verschillende wijnboeren. Een van hen produceert goedkope supermarktwijn, de ander biologische wijnen. In de ‘goedkope’ wijnsector worden enorme hoeveelheden pesticiden gebruikt, met grote gevolgen voor de mensen die in deze industrie werken. Ze lijden aan allerlei vormen van kanker en aan parkinson. En doordat de bodem verzadigd raakt met gif, groeit er op een gegeven moment niets meer. De kosten van deze excessen worden niet meegenomen in de prijs. Zelf drink ik daarom alleen nog biologische wijn. Die is veel duurder, maar dan drink ik maar wat minder. Ik voel me daar zo veel beter bij.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 6. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Bram de Graaf