Interview
Fotocredit: AVROTROS

Cornald Maas: Een jaar lang aftellen naar de finale

Cornald Maas verzorgt met Jan Smit het Songfestival-commentaar. Het onderwerp laat Maas nooit los. ‘Tussen alle bedrijven door ben ik het hele jaar bezig met wat ik de kijkers in mei ga vertellen.’

Een jaar voor aanvang

“De voorbereidingen op een Songfestival beginnen soms al tijdens de overwinningsspeech van de winnaar van het jaar ervoor. Als die iets interessants zegt – zoals Duncan Laurence in 2020 met zijn ‘Music first’-verhaal – staan de eerste aantekeningen al in mijn computer. Ik blijf verder het hele jaar bezig met wat ik de kijkers in mei ga vertellen. Een interessant interview of een rel: het gaat meteen in Dossier Songfestival 2023.”

Een kwartaal voor aanvang

“Oekraïne maakte in december al hun inzending bekend. Dat was vroeg, de meeste komen in februari of maart. Soms wel zes op één zaterdagavond. Dan ben ik een halve zondag bezig met verwerken van nieuwe informatie. Als Moldavië een act afvaardigt met een vrouw met een gewei en een dwerg met een fluit, dan zou je misschien denken: Ze hebben de hele trukendoos opengetrokken. Duik ik erin, dan blijkt hij een beroemd fluitist te zijn en verwijst dat gewei naar een element uit de Moldavische mythologie. Ik vind het dan leuk om te vertellen dat de deelnemer de cultuur van zijn land wil laten zien.”

Een maand voor aanvang

“Normaal is het dan rustig. Alles is wel gezegd over de artiesten en het is afwachten wat ze ervan bakken op het podium. Maar helaas. Er was ditmaal die hele discussie rond het vals zingen van Mia en Dion. De media trokken me voortdurend aan mijn staart, het was bijna een dagtaak.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 19. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Richard Rooseboom