Interview
Fotocredit: Koers von Cremer/NPO/NOS/AVROTROS

Chantal Janzen: ‘Trots dat ik het Songfestival mag presenteren’

Chantal Janzen had nooit verwacht dat ze het Eurovisie Songfestival zou presenteren. Een mooie en pittige klus vindt ze het, waarbij ze steeds meer waardering krijgt voor haar voorgangers.

Je gaat met Jan Smit de voting doen. Kijk je er al naar uit?

“Ik ben vooral benieuwd wie er allemaal voor de camera verschijnt. Van tevoren weten we de namen, maar ’s avonds zie je pas welke vogel er staat. Lijkt me enig als er zo’n extravagant type als Emma Wortelboer tussen zit. Er zullen namelijk waarschijnlijk veel van dezelfde gesprekjes ontstaan, omdat de meeste mensen je willen complimenteren met de show.”

Hoe bereid je je voor op zo’n pittige klus?

“Trainen en gezond eten, zodat je een goede conditie hebt. Ik heb ook vorige edities teruggekeken om iets te leren van de presentatoren. Vroeger was hun presentatie wat robotachtig, maar nu denk ik: petje af. Je moet toch elke keer vier uur lang die bal hooghouden en het script fris zien te houden. En zeker, genieten mag, maar tijdens de show moet jij aan het stuur staan. Je kop erbij houden en al helemaal niet denken aan al die 190 miljoen kijkers.”

Ben je bang dat er dingen misgaan?

“Mijn ergste nachtmerrie is dat iemand het podium oprent om een politiek statement te maken. Maar me verspreken of struikelen is het risico van het vak. Dan begin ik opnieuw of zeg ik dat van de spanning moet stotteren. Al dacht ik daar twintig jaar geleden anders over. Toen was me verspreken juist mijn ergste nachtmerrie.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 20. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Dominique Hofman