Interview
Fotocredit: KRO-NCRV

Daan Schuurmans: ‘Een idealist met een visie’

Daan Schuurmans speelt Albert Plesman, oprichter van de KLM, in de spectaculaire dramaserie Vliegende Hollanders, over de begindagen van de burgerluchtvaart in Nederland.

Wat voor iemand was Plesman?

“Hij was als een vaderfiguur voor de mensen binnen de een klein hartje. Bovenal was Plesman een idealist met een visie. Hij wilde de burgerluchtvaart van de grond krijgen. Als piloot had hij gezien wat voor impact oorlog kan hebben. Plesman zei: ‘We moeten dat vliegen niet meer inzetten om mensen te vernietigen, maar juist om mensen te verbinden.’”

Klopt het dat de familie van Plesman initiator van de serie is?

“Dat is achterkleinzoon Jeroen Plesman. Hij is zelf naar de productiemaatschappij gestapt omdat hij graag deze serie wilde maken. Die gaf toen aan dat ze het niet alleen over Plesman wilden doen. Het verhaal moest gaan over Plesman en Anthony Fokker want voor een dramaserie heb je een protagonist én een antagonist nodig.

Fedja van Huêt speelt Anthony Fokker. Hoe is de dynamiek tussen jullie personages?

“Ze staan vaak lijnrecht tegenover elkaar. Fokker komt uit een rijke familie, Plesman was de zoon van een eierboer. Maar ze deelden natuurlijk de passie voor vliegen. Eerst had Plesman Fokker nog nodig als vliegtuigbouwer voor KLM. Later werd hij een blok aan diens been. Privé verschilden ze ook enorm. Fokker had verschillende ongelukkige relaties en bleef kinderloos. Plesman had een goed huwelijk met Suze waaruit een enorme familie is voortgekomen.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 42. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier

Tekst: Ernest Marx