Informatief

Robbert Dijkgraaf geeft les in licht

Licht is een essentieel onderdeel van ons bestaan. Robbert Dijkgraaf geeft er deze week les over in 'DWDD University.' Maar wat is het eigenlijk? Een paar weetjes.

Razendsnel

Een lichtjaar is de afstand die het licht in één jaar aflegt: zo’n 9,5 biljoen kilometer. Dat lijkt veel, maar in het onmetelijke heelal is het niets. De dichtstbijzijnde ster, de rode dwerg Proxima Centauri, staat op een afstand van 4,22 lichtjaar. Het licht van die ster heeft dus meer dan vier jaar nodig om de aarde te bereiken. Het centrum van de Melkweg, ons eigen sterrenstelsel, is 28.000 lichtjaar bij ons vandaan.

Golvende straling

Licht is een vorm van elektromagnetische straling. Het bestaat uit fotonen, eigenlijk minuscule pakketjes energie. Elektromagnetische straling wordt opgedeeld in golflengten. Zichtbaar licht (het licht dat met het menselijk oog waarneembaar is) zit qua golflengte tussen ultra violette en infrarode straling in, twee andere soorten ‘licht’.

 

Alle weetjes lezen? Deze vind je terug in Mikro Gids editie 48. Ben je geen abonnee maar wil je niets meer uit de gids missen? Je kunt hier abonnee worden.

 

DWDD UNIVERSITY PRESENTEERT, VRIJDAG 2 DECEMBER 2016,  20.30, NPO 1

Tekst: Rivka Groenier, beeld: Wiebke Wilting/VARA