Interview
Fotocredit: NTR

Winfried Baijens: ‘Ik kijk uit naar het debat’

Woensdag 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Journaal-presentator Winfried Baijens leidt een van de laatste verkiezingsdebatten. Hij hoopt op een net debat. ‘Sommige politici spelen graag op de man of vrouw. Dat wil ik voorkomen.’

De NOS pakt flink uit met de verkiezingen. Waarom?

“Er zijn ongekend veel partijen die eraan meedoen, hè. Bijna twintig. We bewegen mee met de democratie, dat is onze opdracht. Elke partij verdient aandacht en daarom doen we veel op onze verschillende platforms. Online zijn er uitgebreide specials en op de avond voor de verkiezingen houden we twee debatten. Een vóór het Journaal van 8 uur dat ik zal leiden en een erna, door Rob Trip.”

Hoe ziet die avond er inhoudelijk uit?

“Bij mij komen de partijen in het midden aan bod, die cruciaal zullen zijn bij de kabinetsformatie. In het andere debat horen we de negen grootste partijen. We hebben een ranglijst gemaakt op basis van het huidige aantal Kamerzetels en de laatste grote peiling. Door deze verdeling is er meer ruimte voor diepgang, waar de kijkers behoefte aan hebben. De debatten worden gevoerd in drietallen die de redactie heeft samengesteld. Die heeft ook de thema’s bepaald. Zoals bestaanszekerheid, klimaat, veiligheid en het geslonken vertrouwen van de kiezer in de politiek. We introduceren de thema’s met reportages en gesprekken met betrokkenen.”

Wat vergt zo’n debat van de presentator?

“Als ik iets heb geleerd van vorige debatten is het wel bescheiden te blijven in mijn rol. De politici moeten het gesprek voeren, ik moet de thema’s opwerpen, scherp zijn en waar nodig corrigeren als er onwaarheden worden verkondigd. En natuurlijk ervoor zorgen dat iedereen evenveel tijd krijgt en het fatsoen in acht houdt. Sommige politici spelen graag op de man of vrouw. Dat wil ik voorkomen.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 46. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Bram de Graaf