Interview
Fotocredit: Darren Smith

Twan Huys: ‘College tour is altijd onvoorspelbaar’

Twan Huys ontvangt in College tour VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz. Eerder deze reeks was Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) te gast. Hoe voorkomt de presentator dat zijn programma een campagnespot wordt?

Het is campagnetijd. Hoe bijzonder is het om juist nu VVD-lijsttrekker Dilan Yesllgöz te gast te hebben?

“Wij hadden haar al ver voor de val van het kabinet uitgenodigd. Toen was ze nog geen VVD-lijsttrekker, laat staan de mogelijke opvolger van Rutte in het Torentje. Het is voor ons sowieso nooit de opzet geweest om met haar een campagne-interview te doen. Dat er nu nieuwe verkiezingen komen is een toevallige bijkomstigheid.”

Waarom wilden jullie Dilan Yesilgöz graag uitnodigen?

“Vooral omdat we haar een interessante politicus vinden met een bijzonder verhaal. Opvallend is dat Bunqbank-oprichter Ali Niknam, onze openingsgast van dit seizoen, en Dilan Yesilgöz beiden met hun ouders uit respectievelijk Iran en Turkije naar Nederland zijn gevlucht. Beiden zijn in hun tak van sport heel succesvol geworden. Dat vind ik boeiend.”

Ben je er als interviewer extra beducht voor dat een lijsttrekker in campagnetijd electorale belangen heeft tijdens jullie gesprek?

“Het is evident dat Yesilgöz in campagnetijd probeert zoveel mogelijk stemmen te winnen. Dat moet ook. Dat is de taak van een lijsttrekker. Maar als programmamakers bepalen wijzelf – samen met de studenten in de zaal – welke thema’s wij interessant vinden om over te praten. Dus het maakt voor mij niet uit of een gast van College tour nou op campagnepad is of niet.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 38. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Ernest Marx