Interview
Fotocredit: Roland J. Reinders

Philip Freriks in de voetsporen van de jaren 70

Begin vorig jaar blikte Philip Freriks terug op zijn wilde jaren in In de voetsporen van de jaren 60. De presentator duikt nu in het decennium wat daarop volgde: ‘Het feest van de jaren 60 sloeg om in een economische crisis.’

Holland Pop Festival in Kralingen (1970)

“Het grote feest van de jaren 60, waarin alles kon, zette zich voort in de jaren 70. Seksuele vrijheid, het verbod om te verbieden. Topless vrouwen en het gebruik van hasjiesj bij het Holland Pop Festival in Kralingen, zoals de archiefbeelden laten zien in de eerste aflevering. In de loop van het decennium sloeg het feest om in een economische crisis. Dat gaf spanningen in de samenleving. ‘Het zal nooit meer worden zoals vroeger’, zei minister-president Den Uyl.”

Experimentele flats (1971)

“Het was de tijd van de commune. Voor mensen die dat te ver ging, was er een tussenoplossing: de Experimentele Flats in de Utrechtse wijk Overvecht, met appartementen op verschillende etages en een gezamenlijke ruimte. Kinderen konden overal in- en uitlopen; zo hoefde je geen oppas te regelen. Heel handig voor jonge gezinnen. Totdat mensen gingen scheiden… Ik kwam er regelmatig. Mijn zus woonde er en een collega. Er wonen nog steeds mensen in de flats.”

Sloop van de Koninginnekerk (1972)

“De ontkerkelijking zette door. Kerken werden gesloopt, zo ook de Rotterdamse Koninginnekerk, een iconisch gebouw. Het werd ‘de mooiste gesloopte kerk’ genoemd. Archiefbeelden laten zien hoe de kerk in elkaar stort. Het gebouw had eigenlijk behouden moeten blijven. In de gemeente is een opslag waar de brokstukken worden bewaard. Als getuigenissen voor het nageslacht.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 19. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Pauliene Teunissen