Interview
Fotocredit: KRO-NCRV

Shaun Evans: ‘Het verhaal is nu echt verteld’

Het doek valt definitief voor 'Endeavour Morse'. Zaterdag begint het negende en laatste seizoen van de succesvolle serie van KRO-NCRV. Daarna is het echt afgelopen, zegt hoofdrolspeler Shaun Evans: ‘We wilden kijkers echt iets laten vóélen.’

Wie had in 1990, toen de KRO de eerste aflevering van Inspector Morse uitzond, kunnen bedenken dat kijkers ruim dertig jaar later nog altijd in de ban zouden zijn van Morse, Oxford en zijn Jaguar? Na de oorspronkelijke televisieserie met John Thaw in de hoofdrol (1987-2000) nam Kevin Whately in de serie Lewis (2006- 2015) het stokje over. Maar daarmee was de koek nog niet op. Gelukkig maar.

Hoofdrol voor Oxford

Sinds 2012 is Shaun Evans als een jonge versie van Morse te zien in de ‘prequel’ Endeavour Morse. De series kenmerken zich door sterk acteerwerk, mooie beelden, boeiende moordmysteries en sympathieke hoofdpersonages. Plus een hoofdrol voor Oxford, een van de mooiste steden van Engeland. Nu start het negende en laatste seizoen van Endeavour Morse, dat bestaat uit drie afleveringen van anderhalf uur. “Het is tijd om naar het einde toe te werken”, zegt hoofdrolspeler Shaun Evans. “Ik ben erg blij met wat we de afgelopen jaren hebben gedaan, maar het verhaal is nu echt verteld.”

Hernieuwde kennismaking

De eerste aflevering van het slotseizoen begint op een lenteavond in 1972, als het Oxford Concert Orchestra een reeks concerten geeft in het Oxford Royalty Theatre. “Daags na een van die optredens ontdekt iemand in de tuin van het theater het lichaam van een onbekende man”, vertelt Evans. “Niet veel later wordt er een lijk gevonden in een oude schuur. Dat leidt uiteindelijk tot een hernieuwde kennismaking met een zaak uit het verleden, eentje waar de politie van Oxford liever niet meer aan terug wil denken.” Dat gebeurt als Endeavour nog maar net terug is uit het westen van Engeland, waar hij zich heeft laten behandelen voor zijn alcoholverslaving. “Aan het begin van dit seizoen zit Endeavour waarschijnlijk beter in zijn vel dan ooit; hij heeft weer hoop en is optimistisch.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 48. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Patrick Bremers