Interview
Fotocredit: Jasper van Bladel

Ruben Terlou: ‘China met wantrouwen bekeken’

In het nieuwe seizoen van 'De wereld van de Chinezen' bezoekt Ruben Terlou vijf landen waarin China zijn invloed laat gelden. ‘Het is vaak win-win, maar China wint dan toch een beetje meer.’

Tien jaar geleden lanceerde de Chinese president Xi Jinping het plan van de Nieuwe Zijderoute. In dit complexe web van handelsroutes en infrastructuurprojecten werkt China samen met landen over de hele wereld. Maar wat doet China precies in al die landen? Documentairemaker en Chinakenner Ruben Terlou zoekt naar antwoorden in De wereld van de Chinezen.

Geen hervormer

“We hebben ervoor gekozen om steeds een land uit een bepaalde regio te belichten. Dus ik ga onder andere naar de Solomoneilanden in Oceanië, naar Australië, naar Laos in Zuidoost-Azië en Suriname in Zuid- Amerika.” Het maken van De wereld van de Chinezen is er niet makkelijker op geworden. “Er zijn duidelijk dingen veranderd. Aanvankelijk was er veel hoop en positiviteit over het Nieuwe Zijderouteproject, maar dat is omgeslagen. Xi Jinping bleek geen hervormer, we kregen de pandemie en de handelsoorlog met Amerika. Dat heeft er allemaal toe geleid dat China nu met meer wantrouwen wordt bekeken.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 7. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Jorrit van Broekhoven