Interview
Fotocredit: Talpa

Ronald Giphart: ‘Voorlezen is goed voor je hersenen’

Speciaal voor de elfde editie van de Nationale Voorleeslunch schreef Ronald Giphart een verhaal, getiteld De reünie. Omroep MAX zendt dit verhaal, door de auteur zelf voorgelezen, uit op Nationale Ouderendag.

Waarom is voorlezen belangrijk?

“Mensen hebben de eeuwenoude traditie om elkaar te vermaken door verhalen aan elkaar te vertellen. Als ik alleen al zeg: ‘Een steigerend paard’, dan zie jij in gedachten zo’n paard voor je. Dit betekent dat dát gebied in jouw hersenen verbonden is met jouw taalsysteem. En wat hebben ze nu ontdekt? Als we elkaar verhalen vertellen en elkaar dwingen om zelf beelden te vormen bij wat we in taal krijgen gepresenteerd, dan is dat goed voor de hersenen. Van verhalen delen worden we dus slimmer. En zelfs een beetje aardiger. Want mensen zijn empathische wezens. Wij leven ons voortdurend in, in de wereld van anderen. Taal helpt ons om daar steeds beter in te worden.”

Werkt dat taalmechanisme nog beter als je zelf leest?

“Daar zit geen verschil in. Evolutionair gezien zijn we allemaal geprogrammeerd om naar verhalen te luisteren en verhalen te vertellen. Pas later hebben we een notatiesysteem bedacht om die verhalen ook op te schrijven. Persoonlijk vind ik het wel fijner om zelf te lezen dan te worden voorgelezen. Maar dat is vooral omdat ik dan mijn eigen leestempo kan bepalen.”

Zie jij wel de voordelen in van voorgelezen worden? “

Zeker. Juist omdat we sociale wezens zijn. Vroeger dacht men dat mensen die lazen, eigenlijk een beetje asociaal bezig waren. Want die zonderen zich zo af met hun boek. Maar de werkelijkheid is dat je leest over anderen en dat je daar dus juist een beetje socialer van wordt. Als je die beide werelden met elkaar combineert en voorleest voor een groep, zoals tijdens de Nationale voorleeslunch gebeurt, kun je achteraf samen praten over het verhaal dat je zojuist gehoord hebt. Dus dat maakt het sociale aspect van voorlezen des te groter.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 39. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Ernest Marx