Interview
Fotocredit: William Rutten

Oda Spelbos: ‘Ik kreeg erkenning door de politie’

Vrijdag start het nieuwe seizoen van Flikken Maastricht. Het vorige was heftig voor agent Marion Dreesen: ze kreeg een posttraumatische stressstoornis. Diens vertolker Oda Spelbos kreeg erkenning uit de politiewereld.

Het vorige seizoen is een van de heftigste tot nu toe voor politieagente Marion Dreesen, gespeeld door Oda Spelbos. Sinds de start van Flikken Maastricht in 2007 kent het publiek Marion als een kalme, vriendelijke en verbindende factor binnen de Maastrichtse politie.

Naweeën

“Maar afgelopen seizoen ging het behoorlijk mis,” vertelt Oda Spelbos. “Doordat Marion als politieagente zoveel heftige dingen meemaakte ontwikkelde ze een posttraumatische stressstoornis.” Haar vaste compagnon Romeo Sanders (Sergio Romero IJssel) greep in en waarschuwde hun leidinggevende Thea Zitman (Irma Hartog). Hoe moet het nu verder met Marion in het nieuwe seizoen? Spelbos: “Het seizoen begint natuurlijk met de naweeën van die PTSS. Normaal duurt zo’n burn-out tot wel twee jaar, geloof ik. Maar dat kan op televisie natuurlijk niet. Dat moet allemaal wat sneller opgelost worden. Marion komt bij een psychologe terecht en krijgt daar een EMDR-behandeling. Dat is een vorm van therapie die gebruikt wordt voor het verwerken van trauma’s. Daarvoor moest ik tijdens de opnames zelf met mijn ogen bewegende ledlampjes volgen in een lichtbak. Daarmee schijnen ze heel effectief traumatische gebeurtenissen te kunnen resetten in je hoofd.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 4. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Ernest Marx