Interview
Fotocredit: William Rutten

Jelka van Houten: ‘Ik ben een soort proefkonijn’

Jelka van Houten gooit het over een andere boeg. De actrice maakt haar presentatiedebuut naast tv-veteraan Martijn Krabbé in de nieuwe live zaterdagavondshow 'All against 1'.

Hoe kwam ‘All against 1’ op je pad?

“Een spelprogramma is voor mij als actrice heel erg buiten de gebaande paden. Maar het gaat me in het leven om nieuwe ervaringen en dingen waar ik iets van kan leren. Dat is televisie voor me. Op een gegeven moment heb ik zoveel moederrollen gespeeld dat ik toe ben aan een uitstapje naar iets totaal anders. En gevraagd worden voor een live spelshow met Martijn Krabbé, wanneer krijg je die kans?”

Wat is je rol in ‘All against 1’?

“Martijn ontvangt wekelijks een kandidaat die de uitkomst van allerlei experimenten moet inschatten die ik als proefkonijn samen met anderen onderga. Hoeveel baby’s kan ik aan het lachen maken, hoelang duurt het om van het studiogebouw te abseilen. En dat allemaal live op televisie zodat kijkers rechtstreeks kunnen meespelen als ze de smartphone-app downloaden. Zo neem je het vanuit huis rechtstreeks op tegen de deelnemer in de studio en kun je zelfs een mooi geldbedrag winnen.”

Is een live spelshow geen doodenge gedachte?

“Ik voel wel een spanning die ik nog nooit eerder heb gehad. Je kunt de experimenten zelf niet echt repeteren. We zorgen dat alles zo veilig mogelijk gebeurt, maar dan nog heb je niet alles in de hand. Door mijn theaterwerk ben ik sowieso getraind om altijd door te gaan. Ik heb zelfs eens opgetreden met een gebroken arm. Maar je blijft live op televisie, dus ik moet alert blijven dat ik er niet per ongeluk van alles uitfloep.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 45. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Jef Willemsen