Interview
Fotocredit: MAX

Hans Dorrestijn: ‘Ik kan zeker iets voor het klimaat doen’

Hans Dorrestijn (83) maakt zich grote zorgen over het klimaat. In 'Dorrestijn en Het regenworm dilemma' spreekt hij met gasten die ieder op hun eigen manier een oplossing bedachten voor het klimaatprobleem.

Sinds wanneer maakt u zich zorgen over het klimaat?

“Het begon een jaar of tien geleden toen ik een programma keek van die Britse natuurfilmmaker David Attenborough. Hij vertelde dat er te veel mensen op de wereld waren en dat de aarde dat niet kon verdragen. Dat zette me aan het denken.”

Met wie bent u op pad geweest?

“Acteur Waldemar Torenstra heeft me een drijvende woonwijk op het IJ laten zien, dat is de duurzaamste drijvende woonwijk van Europa. Tv-kok Sharon de Miranda kookte een menu voor de toekomst en zanger en pianist Ruben Hein plant overal in het land waar nog een beetje ruimte is een inheemse boom. Actrice Jennifer Hoffman heeft me uitgelegd hoe vervuilend de goedkope kledingindustrie is.”

Wat is de belangrijkste les die zij u geleerd hebben?

“Ik ben een echte tobber, dat kan je gerust stellen. Er komt zoveel natuurgeweld op ons af dat het me wanhopig maakt. Er was een tijd dat ik het nieuws liever helemaal niet meer volgde en in plaats daarvan naar De politie op je hielen! keek. Dat kijkt makkelijk weg, de problemen zijn overzichtelijk. Ik had het gevoel dat ik niet zoveel aan het klimaatprobleem kon doen, maar mijn gasten hebben me laten zien dat dit wel degelijk kan.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 42. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Elselien van Dieren