Interview
Fotocredit: Jasper van Bladel

Elles de Bruin: ‘We moeten harde keuzes maken’

Hoe gaat Nederland in 2040 om met de vergrijzing? Die vraag behandelt Elles de Bruin met het programma 'De toekomst is grijs'. ‘Vergrijzing is een succesverhaal, maar we moeten een manier vinden om ermee om te gaan.’

Hoe ziet Nederland eruit als de vergrijzing zijn hoogtepunt bereikt? In 2040 is een kwart van de bevolking 65-plus en het aantal tachtigplussers zal ten opzichte van nu verdubbelen naar 1,7 miljoen.

Succesverhaal

Elles de Bruin is nauw betrokken bij het crossmediale project De toekomst is grijs over vergrijzing, als een van de presentatoren (naast Astrid Cornelisse) van de podcastserie en als voice-over van de vierdelige documentaireserie van Omroep Max. Ze vertelt: “Er komen minder jonge mensen bij en we worden allemaal steeds ouder. Wat dat betreft is vergrijzing een succesverhaal, maar nu moeten we een manier vinden om ermee om te gaan.” De Bruin is vooral bekend als presentatrice van consumentenprogramma Meldpunt, waarin ze al dertien jaar maatschappelijke problemen behandelt. “We hebben iedere week zaken met een link met vergrijzing, zoals lange wachtlijsten in de zorg en in de verpleeghuizen, maar ook onderwerpen als het niet kunnen vinden van een huis en langer doorwerken na je pensioen. Eindredacteur Sjouke Rijper en ik waren benieuwd wat er gaat gebeuren als ons land verder vergrijst.”

Ingewikkeld

Het verbaasde De Bruin hoe weinig politici tijdens de verkiezingscampagnes over vergrijzing spraken. “Slechts een paar partijen zeiden er iets over in hun verkiezingsprogramma. Het is een steeds belangrijker thema, maar zo wordt het niet behandeld. Hoogleraar Jan Rotmans legde in de podcast al uit hoe dat komt: politici kijken niet zo ver vooruit, omdat het te ingewikkeld is. De problemen die op ons afkomen zijn te groot.” Hoe moet het bijvoorbeeld met de ziekenhuiszorg? Kan een oudere die in 2040 zijn heup breekt nog wel geopereerd worden? De Bruin liep een dag mee met een traumachirurg die er nu al voor kiest om niet iedereen te opereren en met kwetsbare patiënten het gesprek aangaat over of zo’n operatie nog wel zin heeft.

Het hele interview leest u in Mikro Gids 5. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Elselien van Dieren