Serie

‘Als de dijken breken’ kan je nachtrust weleens kan gaan verstoren

Wat als Nederland onder water komt te staan? Dat is vanaf 5 november te zien in de nieuwe EO-dramaserie ‘Als de dijken breken’. Een echte aanrader, en wel hierom:

Waar gaat het over?

De naam van de serie doet op het eerste ogenblik denken aan een watersnoodramp a la 1953. Het vindt dit keer echter plaats in de huidige tijd en betreft zowel Nederland als West-Vlaanderen. Er woedt al dagen een heftige storm, er is hoog water en de dijken staan dan ook op springen. Rampscenario’s worden besproken en rigoureuze beslissingen worden genomen zodra de dijken het niet lang meer blijken te houden. Een gegeven dat je naar de keel grijpt zodra je je realiseert dat we wel erg onder het zeeniveau wonen.

De verhaallijnen

Als de dijken breken is een raamvertelling en de personages worden in de eerste aflevering al voor het merendeel geïntroduceerd. We volgen een Belgisch gezin met moeder, twee kinderen en een eigenwijze oma. Ook zien we een doorsnee familie in Nederland waarbij Loek Peters en Susan Visser de hoofdrollen vertolken. De minister president van Nederland (Gijs Scholten van Aschat) staat in de eerste aflevering voor een moeilijke keuze: het weer afwachten of toch de hele Randstad met vijf miljoen inwoners evacueren?

Waarom kijken?

De snelle wisseling van scènes en de afwisseling van de verhaallijnen houden je aandacht bij het verhaal. De spanning word snel opgevoerd en onverwacht ontstaan er in de eerste aflevering al veel heftige momenten. Het geluid in je omgeving vervaagt tijdens het kijken en de serie laat je de tijd vergeten.

Niet de minste

De reeks laat je niet onberoerd achter en dat is logisch als de regie in handen is van Hans Herbots van Flikken Maastricht en de scenario’s geschreven zijn door Karin van der Meer, bekend van onder andere de hitserie Penoza. Het is dan ook niet aan te raden de serie te kijken als het buiten echt stormt, dat kan je nachtrust nog wel eens gaan verstoren.

Hier kun je de trailer van ‘Als de dijken breken’ bekijken

ALS DE DIJKEN BREKEN, VANAF ZATERDAG 5 NOVEMBER 2016, 20.25, EO, NPO 1

Tekst: Merlin Everts, beeld: JOCO Media en Menuet BVBA