Meer Mikro
Fotocredit: Buena Vista

De carrière van ‘pretty woman’ Julia Roberts

Vanaf donderdag 23 november schittert Julia Roberts weer op het bioscoopscherm: haar nieuwste film Wonder gaat die dag in première. Reden genoeg voor Mikro Gids om eens terug te blikken op de carrière van Roberts.

Julia Roberts was nooit van plan te gaan acteren. Als meisje wilde ze dierenarts worden en later ging ze journalistiek studeren. Pas toen haar oudere broer Eric wat succesjes boekte als acteur, besloot Julia de stap naar Hollywood te maken. Ze speelde wat bijrolletjes in films en series, maar hoewel ze een Golden Globe won en Oscarnominatie kreeg voor haar bijrol in Steel Magnolias, was van een grote doorbraak (nog) niet echt sprake.

Getypecast

Tot Roberts de rol van callgirl Vivian Ward speelde in romcomklassieker Pretty Woman. De film werd een ongekend succes en de pas 23-jarige actrice werd prompt genomineerd voor een Oscar; haar tweede Oscarnominatie in twee jaar tijd. Dat succes maakte haar gewild: in de jaren daarna speelde Roberts in de ene film na de andere. Hoewel ze regelmatig werd getypecast – en dus vaak in romantische komedies te zien was – liet Roberts zien dat ze ook prima uit de voeten kon met andere genres.

Doodgewoon

Zo was ze te zien als elfje Tinkerbell in de vrolijke familiefilm Hook en had ze een rol in John Grisham-verfilming The Pelican Brief. Zo groeide Julia Roberts in de loop van de jaren 90 uit tot een van de gewildste actrices van Hollywood. Misschien dat juist daardoor de rol van wereldberoemde actrice in de romantische komedie Notting Hill haar zo goed lag: ze speelde eigenlijk zichzelf. En net als haar personage Anna Scott heeft ze bar weinig op met de roem die haar werk met zich meebrengt. Of zoals ze het zelf zegt: “Ik ben ook maar een doodgewoon persoon met een bijzondere baan.”

Het hele artikel leest u in Mikro Gids 46. Deze editie ligt nu in de winkel. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Julia Roberts is zaterdag 18 november om 21.15 uur te zien in de film Mona Lisa Smile op de Belgische zender Eén. Haar nieuwste film, het drama Wonder, draait vanaf 23 november in de bioscoop.

Tekst: Thijs Remmers