informatief
19 juli 2024
Fotocredit: KRO-NCRV

Herman van der Zandt: ‘Ik wil hét gevoel ontdekken’

In ‘Het gevoel van de Vierdaagse’ maakt Herman van der Zandt zijn tv-debuut voor KRO-NCRV. Samen met Sosha Duysker verslaat hij de Nijmeegse Vierdaagse. ‘Misschien word ik wel gegrepen door het virus.’

In Het gevoel van de Vierdaagse onderzoek je wat het evenement voor de lopers betekent, hoe vind je dat?
“Daar kijk ik erg naar uit, want ik ben heel benieuwd naar de verhalen. Waarom is iemand daar? Waarom loopt iemand al voor de tigste keer mee? Bij de NOS heb ik de laatste jaren vooral topsporters geïnterviewd. Ik merkte dat zij vaak liever even over hun kinderen kletsten dan voor de zoveelste keer over hun prestaties. Dat vond ik leuk, die menselijke gesprekken. Dus ik vind het fijn dat ik die bij de Vierdaagse ook mag voeren.”


Heb je de sfeer bij de Vierdaagse al eens geproefd?

“Nee, dit is de eerste keer. De Vierdaagse valt altijd tegelijk met de Tour de France en daar deed ik de afgelopen acht jaar verslag van voor NOS Sport. Ik kan het ‘gevoel’ dus nog niet omschrijven; dat ga ik ontdekken. Ik heb al wel enthousiaste verhalen gehoord van Sosha Duysker, met wie ik het programma presenteer.”

Denk je dat jouw frisse blik het programma ten goede komt?

“Ja, misschien wel. Bij de Tour de France leek het op een gegeven moment alsof de vorige Tour overging in de huidige. Ik verbaasde me steeds minder over wat ik zag, terwijl ik natuurlijk wél de ogen en oren van de kijker was. Als je er niet meer van opkijkt dat er – ik noem maar wat – vijf helikopters achter je opstijgen of dat de president van Frankrijk even langskomt, wordt het tijd om iets anders te gaan doen.”

Het hele interview leest u in Mikro Gids 28+29. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? Abonnee worden kan hier.

Tekst: Marjolein de Jong

Back to top