Sport

Dit is waarom Nederland van Luxemburg moet winnen

Het Nederlands Elftal speelt zondag 13 november een wk-kwalificatieduel tegen Luxemburg. Dit op het eerste oog makkelijke potje, mag niet onderschat worden. Oranje moet winnen en dit is waarom.

Het gaat bij het Nederlands Elftal nog niet van een leien dakje. Van de eerste drie kwalificatiewedstrijden werd er maar eentje in een overwinning omgezet. De mannen van Danny Blind zullen dus hun beste beentje voor moeten zetten en mogen absoluut geen flater slaan tegen voetbaldwerg Luxemburg.

Als Nederland punten verspeelt tegen Luxemburg, dan is dat nog niet meteen dodelijk. Ze maken het zich dan wel onnodig moeilijk, zeker omdat Oranje de lastigste tegenstander in de poule, Frankrijk, nog uit treft. Met het fanatieke Franse publiek als twaalfde man, wordt het nog een helse klus om punten te pakken wanneer dat moet.

De wedstrijd tegen Luxemburg is de laatste voor het Nederlands Elftal in 2016. Daarna volgt er een pauze van ruim vier maanden. Het is belangrijk om met een goed resultaat de winterstop in te gaan. Mocht dat niet gebeuren, dan blijft het de hele winter lang onrustig rondom en dat kan een slecht effect op het team en de prestaties hebben.

Mocht Oranje verliezen dan betekent dat hoogstwaarschijnlijk einde oefening voor Danny Blind. De bondscoach behaalde sowieso nog geen denderende resultaten; van de veertien wedstrijden onder zijn leiding verloor het even vaak als het won; zes keer. Oranje speelde ook nog twee keer gelijk. Als Blind wordt ontslagen kan het Nederlands Elftal weer opnieuw beginnen.

Het is makkelijk om te denken dat Oranje de wedstrijd tegen de Luxemburgers schriftelijk kan afdoen. Het dwergstaatje staat 126ste op de FIFA ranglijst en kwalificatie voor het WK is mijlenver weg met één punt uit drie wedstrijden. Toch had Nederland het eerder, in 2008, lastig. Onder leiding van Marco van Basten wonnen ze twee keer nipt met 1-0. Dit jaar sleepte Luxemburg met tien man een punt uit het vuur tegen Wit-Rusland.

WK-KWALIFICATIEWEDSTRIJD LUXEMBURG – NEDERLAND, ZONDAG 13 NOVEMBER 2016, 17.00, WEDSTRIJD BEGINT OM 18.00, NPO 3, NOS

Tekst: Floris Visman, beeld: geen copyright