Sport

Feyenoord wacht gevecht om Europese overwintering

De knockout-fase van de Europa League lonkt voor Feyenoord; het kan vanavond na Ajax als tweede Nederlandse club Europees overwinteren. Maar eerst moet het thuis afrekenen met de nummer één Fenerbahce. Hoe groot is die kans?

Feyenoord trapt donderdagavond om 19.00 uur af in de Kuip en heeft op dat moment nog alles in eigen hand. Immers; een overwinning tegen het Turkse Fenerbahce volstaat voor een tweede plek en doorgang naar de knockout-fase. Het gaat daarmee Ajax achterna dat zich een speelronde eerder al plaatste en vanavond om des keizers baard speelt tegen Standard Luik. Die wedstrijd wordt ook uitgezonden door RTL 7 om 21.00 uur.

In eigen hand

Tegenstander Fenerbahce kent een goede poulefase. Het verloor pas eenmaal (met 4-1 van Manchester United) en staat bovenaan met tien punten uit vijf wedstrijden, drie meer dan Feyenoord. Ook de Turken hebben plaatsing dus in eigen hand. Nadeel voor ze is wel dat ze uit spelen en een kolkende Kuip kan fungeren als twaalfde man voor de Rotterdammers.

Nederlanders

Fenerbahce heeft dit jaar de beschikking over een aantal Nederlandse spelers en trainers. Coach Dick Advocaat, assistent-trainer Mario Been en spits Robin van Persie keren terug op bekende grond; zij kwamen in het verleden uit voor Feyenoord. Ook vleugelspits Jeremain Lens en rechtsback Gregory van der Wiel zetten voor even voet op Nederlandse bodem.

Scenario

Dus wat moet Feyenoord nu precies doen? De ploeg met moet twee doelpunten verschil winnen. Als het met één doelpunt verschil wint, dan is het afhankelijk van wat Manchester United doet. United moet dan verliezen van Zorya Luhansk, dat al uitgeschakeld is. Wint Feyenoord niet, dan kunnen alle berekeningen het raam uit; het is dan uitgeschakeld.

Goed nieuws

Vlak voor de avond des oordeels is er goed nieuws voor de Rotterdammers. Trainer Giovanni van Bronckhorst verlengt zijn contract met twee seizoenen en dat brengt de nodige rust in de tent. Ook zullen de spelers de 6-1 overwinning tegen Sparta van het afgelopen weekeinde meenemen naar de Kuip.

EUROPA LEAGUE: FEYENOORD – FENERBAHCE, DONDERDAG 8 DECEMBER 2016, 19.00, RTL 7

Tekst: Floris Visman, beeld: Pro Shots / Kay Int Veen