Serie

Recensie: De zaak Menten

De zaak Menten, zegt je dat nog iets? De affaire over oorlogsmisdadiger Pieter Menten hield de gemoederen in de jaren 70 goed bezig. Vanaf 23 november wordt de affaire als serie uitgezonden op de NPO 2. Is de serie net zo indrukwekkend als de echte zaak?

De zaak, die liep van tot 1976 tot 1977, is door Omroep Max tot een driedelige serie verfilmd. Drie afleveringen is precies lang genoeg om de anderhalf jaar durende zaak te behandelen. Het waargebeurde verhaal gaat over oorlogsmisdadiger Pieter Menten die zijn straf dreigt te ontlopen. Journalist Hans Knoop (gespeeld door Guy Clemens) wil hem veroordeeld zien en zit hem op de hielen. De serie is gebaseerd op het boek dat Knoop veertig jaar geleden schreef.

De eerste aflevering

De aflevering begint rustig: de hoofdpersonen worden geïntroduceerd en we maken mee hoe de familie Knoop al verstrengeld raakt in de familie Menten. Naarmate de aflevering vordert wordt de spanning echter verder opgebouwd en als je klaar bent, wil je gegarandeerd doorkijken om te zien wat er gebeurt.

Waarom kijken?

Voor wie zich de zaak uit de jaren zeventig nog herinnert, is het zeker de moeite waard om de serie te volgen. De spanningen die zich rondom de kwestie afspeelden zijn duidelijk voelbaar en ook wordt de ‘hoe zat het ook alweer’ opgehelderd. De serie stelt zeker niet teleur. Voor mensen die het verhaal niet kennen is het ook een interessant stukje Nederlandse geschiedenis.

De acteurs

De gelijkenis tussen acteur Aus Greidanus sr. en Pieter Menten is opvallend. Carine Crutzen zet een perfecte Meta Menten neer. Voor de rol van Hetty, de vrouw van Hans Knoop, is Noortje Herlaar gecast, maar zij krijgt in de eerste aflevering te weinig tijd om indruk te maken. Lees hier het interview met Noortje Herlaar over De zaak Menten.

DE ZAAK MENTEN, VANAF WOENSDAG 23 NOVEMBER2016, 20.25, NPO 2, MAX.

Tekst: Merlin Everts, Beeld: MAX/ NL Film