Serie

Noortje Herlaar: “Menten was een barbaarse man”

In de nieuwe Mikro Gids (editie 47) lees je een interview met Noortje Herlaar, die schittert in de nieuwe serie 'De zaak Menten'. Hier alvast een voorproefje!

De zaak Menten gaat over de waargebeurde jacht op oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Noortje Herlaar speelt Betty, echtgenote van Hans Knoop, de journalist die zich vastbeet in de zaak.

Actrice Noortje Herlaar werd geboren in 1985, het jaar dat Pieter Menten na tien jaar in de gevangenis vrijkwam. Dus nee, toen ze voor de rol van Betty Knoop werd gevraagd, kende ze de roemruchte zaak niet op haar duimpje. Ter voorbereiding op de opnames van de driedelige dramaserie van Omroep MAX, bekeek ze “fascinerende” Tros Aktua-uitzendingen uit die tijd. Ook sprak de cast uitgebreid met ‘de echte’ Hans Knoop, de journalist die alles op alles zette om de oorlogsmisdadiger te ontmaskeren, en zijn vrouw Betty.

De zaak Menten is volgens de actrice een waar heldenverhaal. “Over een man die voor waarheid en gerechtigheid blijft knokken, allerlei hindernissen moet nemen en uiteindelijk overwint.” Pieter Menten was een barbaarse man, stelt ze. “Die hele dorpen heeft laten uitmoorden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vreselijk maar tegelijkertijd een fascinerend gegeven voor een serie.”

DE ZAAK MENTEN, VANAF WOENSDAG 23 NOVEMBER, 20.25 NPO 2, OMROEP MAX

Het hele interview lees je in Mikro Gids editie 47.

Tekst: Rivka groenier, beeld: Omroep MAX/NL Film