On demand
Fotocredit: KRO-NCRV

On demand: Jan rijdt door en antieke Mollenstreken

Mikro Gids zet wekelijks de leukste online kijktips op een rijtje. Van on-demand-diensten tot digitale tv, van Facebook tot Uitzending Gemist.

Antieke mollenstreken terugkijken

Het wordt even afkicken voor de fans van Wie is de mol? na deze week. Zaterdag 11 maart vindt de finale plaats, en daarna moeten de ‘Molloten’ weer tot 2018 wachten op een nieuwe reeks avonturen van BN’ers in den vreemde. Maar gelukkig zijn er nog mollenfilmpjes in overvloed op de site widm.nl. Daar zijn seizoenen 5 tot en met 17 terug te kijken, dat zijn alle reeksen met BN’ers. In de eerste serie daarvan trekt Angela Groothuizen met onder meer Yvon Jaspers door Australië. Wees voorbereid op een reeks vol krokodillen, avonturen in de woestijn en – ook toen al – veel miscommunicaties en sabotageacties.

Een halve eeuw passie op de dansvloer

Toen de veertienjarige Maria Nieves Rego en de drie jaar oudere Juan Carlos Copes elkaar midden vorige eeuw ontmoetten, wees maar weinig erop dat de ­twee Argentijnse jongeren de wereld van de tango voorgoed zouden veranderen. Juan Carlos kon namelijk helemaal niet dansen. Maar de twee bleken voor elkaar gemaakt, op de dansvloer en soms ook op liefdes­gebied. Het knetterde tussen de twee danspartners, en passie, jaloezie en zelfs blinde haat wisselden elkaar in de loop van de decennia af. Inmiddels zijn Maria en Juan Carlos de tachtig gepasseerd, en ­blikken ze in Ultimo tango terug op hun leven. De ­muzikale documentaire van German Kral bevat naast de interviews ook veel mooie archiefbeelden. Te zien via iTunes en Pathé Thuis.

Jan rijdt door

Verrassende reportages over gewone mensen, dat was het idee achter het tv-programma  Jan rijdt rond. In een blauw pak gestoken verslaggevers trokken hiervoor door het land in een rode Cadillac, op zoek naar mooie verhalen. Het programma werd vorig jaar stopgezet, maar sinds dit jaar is het weer terug, op Facebook. Onder de noemer ‘Jan rijdt door’ maken ze elke week interviews met opmerkelijke jongeren. Aan het woord komen onder anderen een transgender, een voor­malige drugsdealer en de uitbaatster van een kattencafé.

Wat drijft politici?

Politici zijn met de verkiezingen van deze week veel op tv, maar wat voor mensen zijn onze volksvertegenwoordigers en bestuurders eigenlijk? Coen Verbraak ging in 2011 voor Kijken in de ziel op zoek naar de drijfveren van de politicus. Hij sprak onder meer met Wouter Bos (PvdA), Jan Marijnissen (SP), Els Borst (D66) en Rita Verdonk (Trots op Nederland). Ze spraken over de grenzen aan het vrije woord, omgaan met de waan van de dag en de combinatie werk en privé. Onderwerpen die nog steeds razend actueel zijn. De reeks is terug te zien op deze website van de NTR.